Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

+420 800 266 666

O nás

AGEL Diagnostické centrum pomáhá klientkám v rámci genetického vyšetření rakoviny prsu

3.2.2022

Rakovina prsu je civilizační onemocnění, jehož přesné příčiny zatím nejsou známy. Jedná se o komplexní onemocnění, na jehož rozvoji se podílí řada vlivů. U příležitosti Světového dne boje proti rakovině (4. únor) je vhodné připomenout, že mezi významné rizikové faktory mimo těch všeobecně známých jako kouření, nadměrná konzumace alkoholu, obezita, bezdětnost či absence kojení, patří také genetická predispozice.

„Předpokládá se, že až 10 % všech zhoubných nádorů prsu vzniká v souvislosti s vrozenými genetickými změnami,“ říká na úvod MUDr. Borek Frydrych, vedoucí lékař AGEL Diagnostického centra. Nejlépe prozkoumané mutace se přitom týkají genu BRCA1 a BRCA2, které mohou zvyšovat riziko vzniku různých zhoubných nádorů, především však karcinomu prsu a vaječníků, a to až na 80 %, tedy až 10násobně oproti běžné populaci.

„Součástí všech vyšetření v AGEL Diagnostickém centru v Novém Jičíně je i odběr rodinné a osobní anamnézy. Pokud přitom lékař zjistí v tomto směru pozitivitu, která splňuje indikační kritéria pro genetické testování (zejména diagnóza nádorového onemocnění v mladém věku, opakovaný výskyt stejných nádorů či kombinace určitých typů zhoubných nádorů v blízkém příbuzenstvu, včetně mužských příbuzných), předá klientce kontakt do ambulance klinické genetiky spolu s dotazníkem, jehož vyplnění v rámci vstupního genetického vyšetření významně zefektivní vlastní primární konzultaci,” doplňuje MUDr. Borek Frydrych.

Samotné genetické vyšetření (ze vzorku krve) se pak provádí v ambulanci klinické genetiky, přičemž o jeho konečné indikaci rozhodne klinický genetik, lékař specializovaný v oboru genetiky.

„Ženám, u kterých genetik stanovil vysoké riziko možného vzniku rakoviny prsu, je doporučeno optimální schéma preventivních kontrol, mimo stěžejních metod v podobě mamografie, ultrazvuku a spektra bioptických výkonů, zde získává větší význam vyšetření pomocí magnetické rezonance. Dále je těmto ženám nabídnuto personalizované poradenství v souvislosti s možnou preventivní terapií - tzv. profylaktických výkonů v podobě úplného odstranění obou prsních žláz a následné plastické rekonstrukce,” dodává vedoucí lékař AGEL Diagnostického centra, MUDr. Borek Frydrych.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: