Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

+420 800 266 666

O nás

Novojičínské diagnostické centrum ve Vsetíně uvedlo do provozu špičkový mamograf

27.3.2019

Unikátní mamograf uvedlo do ostrého provozu Novojičínské diagnostické centrum na detašovaném pracovišti ve vsetínském Mammocentru. Nový mamografický přístroj s možností pořízení digitální prsní tomosyntézy ( DBT) v hodnotě téměř 6 miliónů korun díky unikátní 3D technologii umožňuje přesnější diagnostiku.

Nový mamograf umožní rychlejší vyšetření, ale především podstatné zvýšení efektivity a jistoty při stanovování diagnostiky, což vede k včasnému odhalení rakoviny prsu. Jde o všestranné a plně digitální mamografické zařízení, které je určeno ke screeningu a diagnostice pacientů,“ říká jednatel Novojičínského diagnostického centra MUDr. Martin Hrabovský, MBA.

Hlavní předností přístroje je především 3D tomosyntéza prsu, tedy technologie, jež je unikátní. „Digitální prsní tomosyntéza je mamografická technika, která se používá pro sekvenční nízkodávkové mamografické expozice stlačeného prsu při různých úhlech pro syntézu rovin mamografické kvality s vysokým rozlišením celým prsem. Díky technologii mohou být zobrazeny například i tumory, které byly dříve při tradiční mamografii skryty kvůli tkaním nacházejícím se nad nimi," doplnil jednatel s tím, že přístroj s funkcí tomosyntézy skládá prostorový 3D obraz z devíti snímků prováděných po vrstvách. Odhalí tak ve spleti vaziva i ta nejmenší ložiska.

Další výhodou nového mamografu je vysoce efektivní zpracování a diagnostika mamografických snímků i zefektivnění práce zdravotníků díky rychlé a snadné obsluze. Přístroj ale také nabízí mnohem větší komfort i pacientkám. „Pro ženy je důležité vědět, že mamograf je vybaven i systémem optimalizace komprese a optimalizace záření. To znamená, že pro každou ženu je individuálně nastavena míra stlačení neboli komprese prsu podle typu a tvaru její prsní tkáně. Kromě toho je individuálně podle typu prsu nastavena i dávka záření. Ta je na nejnižší možné úrovni, která ještě umožňuje zachovat vysokou kvalitu zobrazení,“ vysvětluje MUDr. Hrabovský.

Díky novému mamografu ženy nyní na vyšetření stráví i méně času, což umožňuje vyšetřit mnohem větší počet pacientek, a tím pádem i výrazně zkrátit objednací lhůty. „Doposud jsme vyšetřovali přibližně 40 pacientek denně, nový a rychleji pracující mamograf nám umožní zvýšit produktivitu na 60 pacientek denně. Obrovsky se urychlil i proces zpracování snímků,“ sdělil jednatel.

Rakovinou prsu onemocní v Česku každým rokem přes sedm tisíc žen. Přestože se odborníci snaží nabádat ženy k prevenci, stále chodí k lékařům mnoho žen pozdě, a tedy ve stádiu, když už je naděje na vyléčení minimální. Podle statistik každoročně na toto onemocnění umírá kolem dvou tisíc žen, přičemž počet v posledních letech klesá. „Je to dáno vzrůstající kvalitou diagnostiky, díky níž jsou nádory častěji diagnostikovány v počátečních stadiích i ve stadiích, kdy karcinom ještě nemá potenciál zakládat vzdálené metastázy. To dříve nebylo vzhledem k úrovni přístrojů možné,“ uvedl MUDr. Hrabovský a dodal, že svůj podíl má samozřejmě také osvěta i program mamografického screeningu, který diagnostiku posunul na úplně jinou úroveň, protože ženy začaly na vyšetření chodit pravidelně.

Mamografické pracoviště ve Vsetíně je k dispozici od pondělí do čtvrtku od 7 do 15 hodin. 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: