Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

+420 800 266 666

O nás

Novojičínské diagnostické centrum spustilo do ostrého provozu unikátní mamograf

11.4.2018

Novojičínské diagnostické centrum, které patří do skupiny AGEL, dnes slavnostně představilo a do ostrého provozu spustilo unikátní mamografický přístroj. Zdejší lékaři zde jako jediní v České republice provádějí kombinované vyšetření kontrastní mamografie s následným odběrem podezřelého okrsku tkáně metodou SVAB (stereotaktická vakuová biopsie).

Unikátní mamografický přístroj v hodnotě 8 miliónů korun byl do Novojičínského diagnostického centra nainstalován na podzim loňského roku. Výjimečnost tohoto vybavení spočívá v nadstandardní funkci kontrastní mamografie, přičemž tento modul byl na pracovišti uveden do pilotního provozu v prosinci loňského roku. Před tím tým novojičínských zdravotníků absolvoval specializovanou stáž v Polsku.

„Od té doby jsme pomocí kontrastní mamografie vyšetřili 70 pacientek. Tato metoda nám poskytuje další informace nad rámec klasické mamografie a dokáže v některých případech částečně, a v některých úplně, nahradit magnetickou rezonanci prsu, proti které je rychlejší a také levnější,“ vysvětluje jedinečnost nového vybavení MUDr. Zdeněk Mutina z Novojičínského diagnostického centra.

Jako jediní v České republice pak v Novojičínském diagnostickém centru provádějí kombinaci kontrastní mamografie a následně - v případě potřeby - ihned odběr podezřelého okrsku tkáně prsu metodou SVAB (stereotaktická vakuová biopsie), což je pro určení diagnózy stěžejní. „Stereotaktická vakuová biopsie se provádí v případech, kdy je třeba ověřit takzvané mikrokalcifikace. To jsou drobné tečky vápníku, které vznikají v počínajícím nádoru. Jejich velikost je na hranici viditelnosti, kolem jednoho až dvou desetin milimetru. Vzhledem k tomu, že mikrokalcifikace nejsou vidět na ultrazvuku, provádí se tento výkon za kontroly mamografu. Jejich úspěšné odebrání totiž záleží na správném zaměření,“ popisuje MUDr. Zdeněk Mutina s tím, že radiologická asistentka nejprve usadí pacientku k mamografu a následně dojde jako u běžného mamografického vyšetření ke stlačení prsa. Pomocí jehly pak lékař odebere vzorek tkáně. Místo vpichu je lokálně znecitlivěno, takže pro pacientky je vyšetření nebolestivé.

Metoda kontrastní mamografie není určena k primárnímu záchytu karcinomu prsu, nýbrž ke stanovení a zpřesnění rozsahu onemocnění. „Jedná se doplňující metodu při problematické diagnostice karcinomu prsu, která je srovnatelná s magnetickou rezonancí. Na rozdíl od rezonance je ale rychlejší, komfortnější především pro klaustrofobické pacienty a také levnější. Využíváme ji také k monitoringu průběhu chemoterapie,“ uvádí MUDr. Zdeněk Mutina.

„Pořízením nového mamografu s kontrastní mamografií si naše zařízení udržuje pověst progresivního pracoviště s nadregionálním přesahem. Ročně zde provedeme zhruba 25 tisíc mamografických vyšetření,“ uzavírá jednatel Novojičínského diagnostického centra MUDr. Martin Hrabovský.

Novojičínské diagnostické centrum, které patří do skupiny AGEL, disponuje celkem třemi mamografickými přístroji a čtyřmi ultrazvukovými přístroji. Kromě Nového Jičína působí společnost také ve Frenštátu pod Radhoštěm a ve Vsetíně.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: